Every 3rd Saturdays Socio- cultural integration program. संकीर्तन प्रत्येक तेस्रो शनिबार, स्वागतम्

Verbannen Bhutanesen trok Nederlands door hun vreedzame cultuur

20-10-14, NL. In Brabant, zijn er drie Krishna bewustzijn beoefening centra's. Sommige verbannen Bhutanezen spelden grote rol in het kader van Krishna bewustzijn. Dit was echter door een Bhutaanse Journalist Nanda Gautam, die sinds 2002 organiseerd maandelijke culturen programma voor iedereen.


Afgelopen zaterdag trokken er in een kleine optocht van het station naar Gemeenschapshuis de Rots in Boxtel. Daar werd vervolgens in een volle zaal de hele middag gezongen ter ere van Krishna. Er werden tv-opnames gemaakt door Villa Achterwerk van de VPRO. 

En het Brabants Dagblad deed verslag. Maandag stond de onderstaande artikel op de voorpagina van de krant:

Verderop in de krant een uitgebreid verslag, waarvan we de tekst hieronder mogen publiceren. De krant had ook mooie foto's gemaakt, die vanwege copyrights helaas niet op deze blog mogen. 

Het artikel (re-produceerd uit BD) van journalist Joop van der Pol is geschreven vanuit een open en geïnteresseerd perspectief-zie hieronder:
--------------------------------------------------
Hare Krishna, hoe je happy leeft in Boxtel
door Joop van der Pol BOXTEL –


Voorpagina van Brabants Dagblad, 22/10/14
‘Hare Krishna’s op de Dam douwen in je hand een brieffie, hoe je happy leven kan...’ Half Nederland kent bijna veertig jaar later nog de tekst van Tol Hanssens hit Big City.

Vreemde vogels vonden we het, die Krishna’s. John Len­nons vredesduiven van het peacetijdperk, die snel weer uit koers waaiden in de nuch­tere jaren tachtig. Afgelopen zaterdag trok opeens een groepje door Boxtel. Met het gezelschap zongen we het be­dwelmende Hare Hare, Hare Rama
 en tussen twee strofen door peilden we reacties.

,,Ieder moet het zijne gelo­ven, zonder mekaar de kop af te hakken.”

Is het dan toch weer tijd voor Krishna?
----------------------------------------------------------------------------

HARE KRISHNA IN BOXTEL
‘Indianen, denk ik. Ja, of uit Afrika!’ Huh? Nog geen carnaval en de Heilig Bloedprocessie is al geweest! Hare Krishna in de straten van Boxtel.
door Joop van der Pol BOXTEL – 
Het is dat Krishna zo’n milde, allesbegrijpende god is. An­ders zou zijn hemelsblauwe uni­versum te klein zijn. Wat een on­bekendheid in Boxtel, zeg. En dat terwijl Krishna in India toch al minstens tweeduizend jaar vóór Christus geloofd werd. Dus laten we het even niet hebben over de oudste rechten.

Altar in De Rots
Aan het groepje prachtig uitgedos­te mannen, vrouwen en kinderen ligt het niet. Terwijl ze de Sta­tionsstraat afzakken chanten ze steeds dezelfde boodschap:Hare Krishna Hare Krishna, Hare Rama, Krishna Krishna. Het aanstekelijke eerbetoon aan hun god, met belle­tjes en trommels. Organisator Nanda Gautam gaat voorop. Voor zijn buik draagt hij een soort bioscoop-tray met daar­op een beeltenis van een god in een perkje van plastic bloemetjes. Zo dansen ze naar gemeenschaps­huis De Rots voor een kirtan, een bijeenkomst met meditatie, zang, dans en eten. Het winkelend pu­bliek houdt geamuseerd de pas in, jongeren grijpen hun mobiel­tjes, mensen hangen nieuwsgie­rig uit het raam. Maar wat ze nu eigenlijk voorbij zien komen? De Poolse mannen in een deurope­ning hebben geen idee. ,,India? Ha­rem?”Half goed. No harem, inte­gendeel - volgelingen van Krishna zijn monogaam, zelfs terughou­dend met seks. Drugs, gokken en vlees wijzen ze af. Krishna is geen geloof ,maar een spirituele ge­meenschap die geweldloosheid en geestelijke bevrijding aan­hangt. Ook Boeddhisten en zij die zweren bij de profeet Mohammed zijn welkom.

Een man, leunend op zijn Jum­bo- karretje, vindt het prachtig.

,,Al krijgen ze me niet mee in die optocht. Ieder moet het zijne gelo­ven. Zonder anderen de kop af te hakken dan hè.” Yunus (30) van Eethuis Bakkal is moslim en denkt er precies zo over. Fok Sy­rië! ,,Weet je, ons geloof is óók vreedzaam. Onze profeet wil nie­mand onderdrukken.” Spontaan geeft hij een geschiedenislesje over Mekka, en Istanbul, dat ooit Constantinopel heette, ideologi­sche smeltkroes van oost en west.

Aan de jochies op de stoep bij de Hema is die wijsheid niet be­steed. ,,Zijn dat Indianen?”, vraagt de ene. Zijn maat, van achter een beugel: ,,Uit Afrika!” Soms danst een voorbijganger mee, zoals Mo in zijn warme jack. ,,Ik heb vroe­ger in Amsterdam ook nog ooit meegedaan”, hijgt-ie enthousiast.

Onder de gewaden en bevallige sa­ri’s blijken gewone stervelingen schuil te gaan. Een secretaresse, een facilitair manager, een taxi­chauffeur. En rij-instructeur Miso (43), al sinds 1997. Madhava Gau­ranga Dasa is zijn Krishna-naam; dienaar van Krishna, wiens lichaam goudkleurig is en mooi als lente.

Terwijl Krishna buiten tracht zijn eigen lente te overtreffen, medite­ren zijn volgelingen in de zaal uren door. Hare, Hare Rama.... Op hun gezichten vlijt zich een geluk­zalige glans. Het schijnsel van het hemelsblauwe universum.


HARE KRISHNA
  • Hare Krishna is een levensfilosofie die stamt uit India, gebaseerd op de zogeheten Vedische geschriften van zo'n 1500 voor Christus.
  • Krishna leert de mensen een goed leven te leiden waarin materiële doelen ondergeschikt zijn.
  • Door mediteren bereiken Krishna-beoefenaren dat zij losraken van aardse beslommeringen.
  • Dit heet transcedente meditatie, een soort wegzweven naar een zuiver spiritueel bewustzijn.
  • Nederland telt naar schatting van de beweging zelf een stabiele groep van zo'n duizend Krishna-beoefenaren.
  • In een kateel in Durbuy (België) heeft de gemeenschap een drukbezochte tempel: Radhadesh.
  • De in de jaren 1970 wel bekende Bhagwan-beweging (met oranje gewaden) is net als Krishna een afgeleide van het Hindoeïsme.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Kesavi droomt van een Krishna-tandkliniek


door Joop van der Pol BOXTEL – 
Ze is gewoon 17. Ze gaat naar het Koning Willem I in Den Bosch, waar ze gewoon leert voor tandarts-assistente. Ooit hoopt Kesavi Gautam haar eigen tandkli­niek te runnen. ,,Die noem ik dan ISKCON Dental Clinic, naar de in­ternationale Krishna-gemeen­schap. Omdat die me inspireert.


Dromen mag toch?”, lacht ze.

Kesavi is de dochter van gastheer Nanda Gautam. Ze werd geboren in Bhutan en kwam als peuter met haar ouders mee naar Boxtel.

Elke ochtend staat ze om half vijf op om vier keer langs alle 108 kra­len van haar gebedssnoer Hare Krishna te chanten. ,,Dat moet tien keer per dag,” zegt ze nuchter, ,,dus ’s avonds doe ik nog een half uur.” Ze deelt haar Krishna-leven enthousiast met ieder die wil. ,,Ik zit op Instagram en ik heb, geloof ik, 1300 volgers wereldwijd.” Maar stappen en daten dan, zoals haar leeftijdgenoten? ,,Nee hoor. Ik heb een fijne vriendin met wie ik vaak afspreek. Een vriend zou ik wel gaaf vinden. Maar wel een uit de Krishna-gemeenschap.”

Comments